Εφόσον μας αρέσει το κρασί θα πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να το αναδεικνύουμε.

Ένα από αυτά είναι φυσικά το ποτήρι!

Κάντε μαζί μου λοιπόν ένα πείραμα. Ανοίξτε μια φιάλη Greywacke, Wild Sauvignon Blanc 2016 και τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα σε κάθε ένα ποτήρι από τα παρακάτω:

1) στο κλασικό ποτήρι ταβέρνας

2) σε ένα πολύ όμορφο και πολύ ακριβό κρυστάλλινο ποτήρι που συναντάμε συχνά σε υπέροχα στρωμένα οικογενειακά τραπέζια (συνήθως προέρχεται από δώρα γάμου)

3) και στο κλασικό σχήμα ποτηριού που ενδείκνυται για κρασί.

Πάρτε το χρόνο σας, μυρίστε και δοκιμάστε από το κάθε ποτήρι μια γουλιά.

Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα αφού θα είναι σα να δοκιμάζετε διαφορετικό κρασί από το κάθε σχήμα ποτηριού.

Στα δύο πρώτα ποτήρια είναι αρκετά άβολη η δοκιμή, δύσκολα μπορούμε να ανακινήσουμε το κρασί μας ενώ όταν πάμε να το μυρίσουμε και να το γευτούμε δεν βρίσκουμε πολλά αρώματα και γεύσεις.

Στο τρίτο ποτήρι ξαφνικά η εμπειρία της δοκιμής βελτιώνεται σημαντικά! Αυτό το ποτήρι λοιπόν έχει κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά που μας χαρίζουν απλόχερα την απόλαυση.

1) Είναι ΔΙΑΦΑΝΟ, χωρίς σχέδια και σκαλίσματα που να μας αποσπούν την προσοχή από την όψη του κρασιού μας.

2) Έχει ΣΧΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ, είναι δηλαδή πιο φαρδύ στο μέσον και πιο κλειστό στην κορυφή, αυτό μας βοηθάει να το ανακινούμε ευκολότερα χωρίς να φοβόμαστε ότι θα χυθεί δεξιά κο αριστερά. Αλλά κυρίως δημιουργεί άνεση στο κρασί να αναπνεύσει και να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα ενώ τα συγκεντρώνει και τα συγκρατεί στην κορυφή για να φτάσουν στη μύτη μας.

3) Το ποτήρι μας πρέπει να είναι ΚΟΛΟΝΑΤΟ κι αυτό γιατί όταν το κρατάμε από το ποδαράκι του το περιστρέφουμε με ευκολία, παρατηρούμε το χρώμα του, δεν το ζεσταίνουμε από την θερμοκρασία του σώματος μας και βέβαια δεν το γεμίζουμε με δακτυλιές.

4) Τέλος, την εμπειρία μας συμπληρώνει η ΛΕΠΤΕΠΙΛΕΠΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του που πέρα από την ομορφιά μας χαρίζει και την ωραία αίσθηση και τον υπέροχο ήχο του τσουγκρίσματος!

Στην υγεία σας λοιπόν!!!

SHARE THIS ARTICLE