Πιστεύω πως όλοι γνωρίζουμε πια πως ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης, Εξέτασης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ροζ βραχιολάκια από γνωστές εταιρείες κυκλοφορούν σε καταστήματα, κτήρια φωταγωγούνται με εκδηλώσεις πολλών αστέρων και το χαρακτηριστικό ροζ φιογκάκι εμφανίζεται συχνά πυκνά σε ρούχα διασήμων και μη. Μέχρι εδώ, το μάρκετινγκ φαίνεται πως έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

Ξεκινώντας αυτή τη στήλη υποσχέθηκα πως, όπως πάντα, θα μιλάω και για θέματα που μου προκαλούν αμηχανία, για θέματα όμορφα αλλά και δύσκολα. Για θέματα που μας βολεύουν αλλά και θέματα που μας ξεβολεύουν. Δυστυχώς, τα ιατρικά ζητήματα ποτέ δεν τα διαχειρίζομαι εύκολα. Είμαι από εκείνες που περιμένουν με πολύ αγωνία τα αποτελέσματα εξετάσεων, είμαι από εκείνες που ανησυχούν για αγαπημένα τους πρόσωπα που περνούν μια περιπέτεια υγείας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις όπως ο καρκίνος, και είμαι από αυτές που, όσο ρεαλίστρια και να είμαι, θέλω να ελπίζω πως θα είμαι πάντα υγιής. Κι όμως, βλέποντας πόσο κοντά μας, πόσο καθημερινό είναι πια το να νοσήσει μια φίλη, μια γνωστή, μια συγγενής μας ή ακόμα και εμείς, θέλησα να θυμίσω σε όλες και όλους πόσο μοναδικοί, πόσο πολύτιμοι είμαστε για τους γύρω μας. Το μάρκετινγκ έχει παραλείψει να μας υπενθυμίσει την σημαντικότητά μας! Είμαστε οι μοναδικές μαμάδες που έχουν τα παιδιά μας, είμαστε εμείς οι καλές φίλες των φίλων μας, εμείς οι κόρες των μαμάδων μας. Δεν πρέπει να είμαστε υγιείς για εμάς μόνον αλλά και για εκείνους! Ας μην  ξεχνάμε πως το να βλέπουμε ή να διαβάζουμε για τον καρκίνο του μαστού δεν μας καθιστά υγιείς και αλώβητους. Το όπλο μας είναι η πρόληψη! Είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία είναι με το μέρος μας. Εύκολα και γρήγορα μπορούμε να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας αλλά και στους γύρω μας!

Σκέφτομαι πως ιδανικά, θα πρέπει να κανονίζουμε αυτή την εξέταση με έναν δικό μας άνθρωπο κοντά. Τον σύντροφό μας, την κολλητή μας, τη μαμά μας. Μόλις την τελειώσουμε, μας αξίζει να έχουμε κανονίσει μια όμορφη έξοδο, ένα δείπνο, να δούμε μια ταινία ή μια παράσταση ή να επισκεφτούμε το wine bar που θέλαμε εδώ και καιρό. Έτσι θα επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας  που δίνοντας, έστω και για μια μέρα προτεραιότητα σε εκείνον, έκανε κάτι σπουδαίο για την υγεία του. Έτσι, ίσως καθιερώσουμε, κάθε χρόνο, μια όμορφη μέρα με τους ανθρώπους μας! Καλό υπόλοιπο Οκτωβρίου  σε όλες!

Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

SHARE THIS ARTICLE