«Le Beaujolais Nouveau est arrivé»! Η μέρα που το Beaujolais Nouveau της νέας χρονιάς βγαίνει στο εμπόριο είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χρονιάς για τα γαλλικά οινικά ημερολόγια και σηματοδοτεί το τέλος της συγκομιδής, αλλά και την έναρξη του νέου έτους.

Η γιορτή βέβαια είναι… κινητή! Η ακριβής ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο, όπως θεσμοθετήθηκε το 1985 από τον Γάλλο έμπορο κρασιού Georges Duboeuf, είναι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Οι κάβες και τα καταστήματα προμηθεύονται το κρασί λίγες μέρες πριν, όμως δεν επιτρέπεται η διάθεσή του μέχρι να περάσουν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

To Beaujolais είναι μια περιοχή της Νότιας Βουργουνδίας στην οποία παράγονται ελαφριά ερυθρά κρασιά από την ποικιλία Gamay, η οποία τους δίνει ένα χαρακτηριστικό μωβ χρώμα, σχεδόν χωρίς καθόλου τανίνες και με φρέσκα αρώματα βατόμουρου και κερασιού.

Εξαιτίας μιας τεχνικής οινοποίησης που χρησιμοποιείται στην περιοχή (maceration carbonique), το παιχνιδιάρικο προφίλ τους συμπληρώνεται με το άρωμα της κανέλας, αλλά και της τσιχλόφουσκας (!), που τα κάνει να θυμίζουν… pin-up girls!

To Beaujolais Nouveau δεν είναι το μόνο κρασί που βγάζει η περιοχή, έχει όμως γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλές – μια μόδα που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και αποτελεί αφορμή για εκδηλώσεις σε wine bars και εστιατόρια πολλών πόλεων.

Οφείλουμε πάντως να σας πούμε ότι δεν είναι λίγοι οι γνώστες του κρασιού που το σνομπάρουν. Έχει χαρακτηριστεί από κάποιους αυστηρούς κριτές «imbuvable» – ένα κρασί που… δεν πίνεται.

Βλέπετε, το Beaujolais Nouveau βρίσκεται στα ράφια μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων από τη συγκομιδή των σταφυλιών. Ο σύντομος αυτός χρόνος σημαίνει ότι οι οινοποιοί χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές για να επιταχύνουν τη διαδικασία ζύμωσης. Ως αποτέλεσμα, η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη. Είναι ειδικά φτιαγμένο για να πίνεται γρήγορα, οπότε μη το καθυστερείτε!

Αν προτιμάτε να μείνετε σπίτι, προμηθευτείτε το εγκαίρως από την κοντινότερη κάβα και βάλτε το στο ψυγείο 20 λεπτά πριν κάτσετε στο τραπέζι σας γιατί εκδηλώνεται καλύτερα όταν είναι δροσερό.

Συνδυάστε το με φρέσκια γαλλική μπαγκέτα, μπρι και μαρμελάδες από κόκκινα φρούτα (παράδεισος) ή, αν έχετε όρεξη για μαγείρεμα, με κόκορα κρασάτο, προσθέτοντας στη συνταγή το ίδιο κρασί!

Μη ξεχαστείτε λοιπόν, σήμερα έχουμε γιορτή!

SHARE THIS ARTICLE