Τι είναι κρασί και γιατί το απολαμβάνουμε περισσότερο όσο το μελετάμε;

Το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από τον χυμό των σταφυλιών ο οποίος έχει υποστεί ζύμωση. Τεχνικά, το ποτό αυτό θα μπορούσε να παρασκευαστεί με οποιοδήποτε φρούτο αλλά όταν η ετικέτα στη φιάλη αναφέρεται σε “κρασί”, τότε σίγουρα έχει παραχθεί από σταφύλια!

Τα σταφύλια του κρασιού είναι πολύ διαφορετικά από τα επιτραπέζια σταφύλια που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε. Είναι μικρότερα σε μέγεθος, με πιο σκληρή και στυφή φλούδα, πιο γλυκά και έχουν πολλούς σπόρους.

Υπάρχουν λευκά και μαύρα σταφύλια κι αυτό που τα διαφοροποιεί κυρίως είναι το χρώμα στη φλούδα. Από τα μαύρα σταφύλια δημιουργείται κόκκινο και ροζέ κρασί ενώ από τα λευκά, λευκό. Αν όμως ο σταφυλοχυμός δεν έρθει σε επαφή με τις φλούδες των μαύρων σταφυλιών τότε μπορούμε να φτιάξουμε και λευκό κρασί από μαύρα σταφύλια (blanc de noir).

Τα περισσότερα κρασιά προέρχεται από ένα είδος κλήματος που ονομάζεται Vitis Vinifera.

Για να ξεκινήσει η ζύμωση είναι απαραίτητη η παρουσία ζυμών, των μικροσκοπικών δηλαδή οργανισμών που τρώνε τα σάκχαρα που περιέχει ο σταφυλοχυμός και τα μετατρέπουν σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα μέσω της αλκοολικής ζύμωσης. Οι ζύμες συνήθως ζουν πάνω στα σταφύλια, τις περισσότερες φορές όμως τις προσθέτουν οι οινοποιοί για να ξεκινήσει η ζύμωση και να μπορούν να ελέγξουν την πορεία και την ολοκλήρωση της.

Τα αρώματα που αναδύονται από ένα κρασί όπως και οι γεύσεις του, δημιουργούνται φυσικά. Προέρχονται από τις ποικιλίες σταφυλιών, από τον τρόπο οινοποίησης και από τον χρόνο ωρίμανσης του κρασιού.

Δεν προστίθενται αρώματα στο κρασί παρά μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες που επιτρέπεται από το νόμο, όπως για παράδειγμα στην ρετσίνα.

Το κρασί λοιπόν είναι ένα φαινομενικά απλό ποτό που όμως γίνεται πιο περίπλοκο και απολαυστικό όσο το μελετάτε. Από τη στιγμή που εισέλθουμε στον δρόμο της μάθησης του κρασιού, δεν υπάρχει επιστροφή αφού ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούργιες πτυχές και οδούς ευχαρίστησης. Όλοι μας μπορούμε να το εκτιμήσουμε, να το αναλύσουμε και να το αγαπήσουμε. Εν ολίγοις, το κρασί κάνει καλό και το χρειαζόμαστε στη ζωή μας, καταναλώνοντας βέβαια υπεύθυνα!

SHARE THIS ARTICLE